4e prijs KV Bolsward op de Freule 2020

Dan eindelijk was het zover. Ondanks het Corona virus toch een Freule dit jaar. Van de 6 afdelingswedstrijden werd er door de jongens van kv bolsward, (Dietmer, Redmer en Yoram) een 1ste prijs, een 2de prijs, 3 keer een derde omloop en 1 keer een eerste omloop behaald. 

DE GENERALE

Op de generale in st Jacobiparochie was er het zure verlies in de eerste omloop tegen de torenhoge favoriet Dronrijp. De cijfers op de telegraaf die dag, 5-1 6-6, was een verkeerde weergave van de wedstrijd. Nagenoeg elk eerst werd op de stand 6-6 verkaatst, maar elke keer ging het bordje naar Dronrijp. Maar geluk dwing je af. Laat dit dan de les geweest zijn die de jongens voor de Freule partij nodig hadden. 

LOTING

Op Woensdag 16 september vond de loting voor de freule plaats. Het lot was de jongens van KV Bolsward niet gunstig gezind. In een blokje met 2 outsiders de Trije Doarpen (niawier, metslawier, easternijtsjerk) en Tzum. Met in de eerste omloop de Trije doarpen. Een herhaling van de finale in Dronrijp, met toen de 5-1 winst. Maar zeker niet een makkelijke tegenstander. Op vrijdagavond nog even een balletje slaan en zaterdag ochtend vroeg uit de veren en met coach Lammert Leeuwen op naar Wommels. 

DE DAG VAN DE WAARHEID 

Er lagen 3 velden met 3 perken. Aangezien ze partuur 19 waren, was het bij 1 wedstrijd uit, aantreden geblazen. De jongens hadden het wedstrijdplan klaar en gingen met vertrouwen het veld op. 

1e OMLOOP

Om 9:35 uur ging de wedstrijd en dus de Freule voor de jongens echt beginnen. Starten aan de opslag, er vooral lekker inkomen. Op 6-4 kreeg Yoram de bal voorin en wist deze boven te slaan. Het eerste bordje voor Bolsward. Het tweede eerst pakten de jongens op 6-6 door een buitenslag van de Trije doarpen. Die pakken ze je niet meer af. Vervolgens  via 6-4 naar 3-0 en met 6-0 naar 4-0. Doorpakken jongens. Het vijfde bordje ging op 6-2 met een bovenslag van Redmer ook naar Bolsward. Toen een 6-2 achterstand maar Dietmer wist dit met 2 zitballen naar 6-6 te brengen. Helaas wist Bolsward dit eerst niet te pakken door een buitenslag van Dietmer, 5-1. 

Vervolgens ook 5-2, opletten jongens, maar op 5-2 en 6-4 was er de winst voor Bolsward. Op naar de 2de omloop. Tzum of Exmorra? 

2e OMLOOP

Tzum wist met 5-4 6-6 te winnen van Exmorra. Tzum heeft de jongens 2 keer eerder dwars gezeten in de 3de omloop. Maar de Freule is een andere dag en dit is de 2de omloop. 11:10 U. los, wederom op het bijveld. Start aan de opslag. Aai 1-0 achter. Er zit spanning op en dat is zichtbaar en Tzum weet daar dankbaar gebruik van te maken. 

Op 1-0 en 6-6 een wissel waarbij Dietmer voor Redmer het perk in gaat. Helaas 2-0 achter. Kop erbij houden en strijden dan kom het vanzelf. En ja hoor via 6-6 naar 2-1, door een buitenslag van Tzum. 

Vervolgens naar 2-2 en via 6-2 zelfs naar 3-2 voor dus. 

Volgende eerst 6-2 voor maar dan toch weer naar 6-6 en weer helpt Tzum ons via een buitenslag. 4-2 aan de telegraaf.

Volgende eerst toch naar Tzum 4-3. Via 6-2 naar 5-3. Nog een laatste eerst jongens. Direct een kaats op Dietmer waarna Yoram mag opslaan, 2 keer buiten is 4-0 voor Tzum en met 2 kaatsen naar het perk. Beide een kaats is 6-2 voor Tzum en een kaats is ruilen. Buitenslag maakt 5-4. En via 6-0 zelfs 5-5. Alles komt aan op het laatste eerst. Zitbal en buiten van Dietmer is 2-2 en vervolgens een kaats. Nu mag Yoram. Voorslag is 4-2 voor Tzum en de achterstand! 

Zitbal is 4-4 en vervolgens nog een kaats is ruilen. 

Kaats voorbij door Yoram is 6-4 voor. Nu de kleine kaats pakken. En opnieuw helpt de opslager van Tzum ons met een voorslag en dus winst voor Bolsward en door naar de 3de omloop met als tegenstander Raerd.

3e OMLOOP

Na een korte onderbreking opmaken voor de strijd met Raerd en een plek in de 4de omloop. Er is al eerder tegen Raerd gekaatst dus geen onbekende tegenstander. 

Niet onderschatten dan moet er iets mogelijk zijn. Veld wederom het bijveld. Jammer nog geen hoofdveld. Reden te meer om de wedstrijd te winnen want de jongens willen naar het hoofdveld. 

Start partij om 12:50 uur. Goede start met 6-2 voor en een mooie dikke kaats. Dietmer mag op, helaas iets te mooi en een bovenslag door Raerd. Ja, deze jongens staan niet zomaar in de 3de omloop. Scherpte is nodig. Buiten is zelfs 6-6 en nogmaals buiten is 1-0 achter, hoe nou? In het 2de eerst schiet het, bij een uitslag actie, in Yoram zijn hamstring. Op 6-6 weer het eerst kwijt doordat Raerd Yoram blijft opzoeken. 

Yoram aan de kant voor een blessure behandeling. De scheidsrechter geeft 5 minuten tijd voor deze behandeling. Na de behandeling moet Yoram toch door en zich weer in de wedstrijd zien te kaatsen. Via 6-2 naar 2-1 is de aansluiting. Via 6-0 naar 2-2, zo zien we het graag. Op 6-4 naar 3-2 voorsprong en via 2 keer 6-0 uitlopen naar 5-2. Raerd pakt dan toch nog een eerst maar op 5-3 en 6-4 is er de winst. En dus een 4de omloop op de Freule. 

FYSIO

Yoram is helaas niet ongeschonden uit de strijd gekomen en moet naar de fysio alwaar ze de rechter hamstring in de tape zetten. Terwijl hij nog op de behandeltafel ligt wordt Bolsward alweer omgeroepen, nu voor de wedstrijd om een finale plaats of een 4de prijs tegen Jellum Bears, en op het hoofdveld. 

4e OMLOOP

Redmer en Dietmer staan al op het veld terwijl Yoram nog met de warming up moet beginnen. De wedstrijd gaat los, het is 14:30 uur. Een slechte start met opslag missers zorgt voor een snelle 1-0 achter. Wakker worden jongens, dit is het hoofdveld op de Freule en de omloop voor een finale plaats dus kop erbij.

Via 2-0  en 6-6 halen de jongens het eerste bordje binnen, 2-1. Nu aanhaken en door. 2-2 en zelfs 3-2 voor. 

Dan toch 3-3 en vanaf deze stand gaat het wel heel erg snel. De mannen van Jellum Bears slaan alles weg. De jongens moeten wel iets proberen, maar helaas binnen enkele minuten is het 5-3 en via opslag fouten 6-4 en op die stand slaat Yoram de bal uit. 15:20 uur einde wedstrijd, geen finale plek op de Freule…………..maar wel een mooie 4e prijs. Hier waren de jongens vooraf tevreden mee geweest, maar als je er staat dan…….Gelukkig is er volgend jaar een nieuwe kans en dan zonder de favoriet Dronrijp, die uiteindelijk op 5-2 en 6-6 weet te winnen van Jellum-Bears. Hopelijk dan met publiek en met de steun van kaatsminnend Bolsward. 

Scroll naar boven