Voor de 75ste keer Bedrijfskaatsen in Bolsward

Op zaterdag 22 juni jl. werd voor de 75ste keer het Bedrijfskaatsen georganiseerd. De dag begon met een stukje oranjekoek en koffie voor de deelnemers en de vrijwilligers. De oranjekoek was voorzien van het prachtige logo van het bedrijfskaatsen. Daarnaast speelde de zon voor het eerst dit jaar een hoofdrol, waardoor het prachtige kaatsdag werd. En dan te bedenken dat een week eerder ’t Oordje nog onder water stond.
Op de lijst prijkten dit keer slechts 8 parturen, maar zij zorgden wel voor prachtige wedstrijden. Noeste strijders uit voorgaande jaren kwamen kijken. Zij konden de prestaties van hun opvolgers bekijken en praatten over de hoogtijdagen van het bedrijfskaatsen. We moeten echt concluderen dat de hoogtijdagen niet weer terug zullen komen, maar dat dit evenement qua sfeer niet aan impact heeft ingeboet.

Het was de afvaardiging van Hochwald die net als voorgaande jaar de felbegeerde Bedrijfskaatstrofee voor een jaar mee naar de fabriek mocht nemen. Hochwald had ten opzichte van vorig jaar een vervanging in het partuur doorgevoerd. Het was dit jaar niet meer Gosse Reitsma die op de lijst prijkte, maar Mathijs Beuckens. Hij bleek een waardige vervanger van Gosse te zijn. De andere twee van Hochwald waren Bote Jellema en Hendrik Sweering. Het was voor Hendrik Sweering de negende keer dat hij het Bedrijfskaatsen wist te winnen. Een unicum in de historie. De eerste keer voor Hendrik was in 1998.
Hochwald kaatste de finale tegen het duo van Knol Cleaning en Coating. In de finale bleek duidelijk dat als je wilt winnen je eigenlijk met drie man in het partuur moet zijn. Daarnaast was Knol aan de opslag te regelmatig de juiste richting naar het perk kwijt. Hochwald werd dan ook duidelijk winnaar getuige de 5-1 6-4 overwinning.
Unaniem werd Bote Jellema, net al vorig jaar, tot koning door de commissie van deskundigen uitgeroepen.
In de eerste omloop had Hochwald met duidelijke cijfers afgerekend met Slagerij Anema (5-0 6-0) en in de halve finale met Posthumus Burgwerd (5-1 6-0). Deze laatste uitslag geeft wat een vertekend beeld, want Posthumus verzette zich met hand en tand en diverse eerste werden pas op 6-6 beslist. En op die stand viel het bordje te vaak voor Poshumus de kant op van Hochwald.
Knol Cleaning & Coating kwam in de finale door de eerste omloop met 5-0 6-4 Dierencrematorium Domesticus aan de kant te zetten. In de halve finale werd gewonnen van de afvaardiging van Nieuwenhuis & Bouma (5-2 6-4).

De prijs in de verliezersronde was voor Poiesz Bolsward. Zij trokken in deze finale ten strijde tegen Slagerij Anema. In de spannende partij, waarbij Poiesz eerst met een spel voor kwam, Anema gelijk maakte, Poiesz een 4-2 voorsprong pakte en dit bijna weer verspeelde, wonnen zij nipt met 5-5 6-2.

Volledig uitslag:
Winnaarsronde:
1e prijs: Hochwald, met Hendrik Sweering, Bote Jellema (K.) en Matthijs Beuckens.
2de prijs: Knol Cleaning & Coating, met Ane-jan en Gijsbert Knol.
Verliezersronde:
1ste prijs: Poiesz, met Judith Cuperus, Jildou Terpstra en Kees Bekema.

Scroll naar boven