Bolsward wint na 81 jaar weer Jong Nederland

Op een regenachtige dag wist kv Bolsward in 1934 voor de eerste keer in het bestaan de eerste prijs te winnen. Uit een lijst van 20 parturen wonnen Klaas Falkena, Marten Bijlsma en Willem Bosma met 5-2 en 6-4 van Arum. De wedstrijd werd toen gehouden in Raard en er waren voor de kaatsers 5 prijzen te verdelen.

Hoe anders was het afgelopen zaterdag 4 juli in Holwerd waar de Jong Nederland-editie van 2015 op het programma stond. De mussen vielen zelfs in Holwerd, waar het te vaak te koud is, die dag dood van de daken. In deze bakoven met temperaturen ver boven de 30 graden moesten Julian Faber, Peter van Zuiden en Hendrik Bouwhuis de kleuren van Bolsward verdedigen. De lijst in Holwerd telde 23 parturen en Bolsward had nummer 20 geloot.

In de eerste omloop maakte het partuur van Tzummarum teveel fouten om echt tegenstand te kunnen bieden. Bolsward pakte dan ook de zege met 5-1 en 6-2.

Sexbierum-Pietersbierum was de tegenstander  in de tweede omloop. Dit partuur werd gerekend tot de favorieten en Bolsward moest aan de bak. Na eerst een 4-1 voorsprong te hebben behaald kwamen de Sexbierumers langzaam weer bij. Het werd 4-3 en 6-6 toen de door Peter van Zuiden opgeslagen bal door de Sexbierumers ver werd uitgeslagen. Met een sprong, een hoogspringer waardig, kon Hendrik Bouwhuis de bal nog net met de vingertoppen keren. Ruilen. Van der Veen, de opslager van Sexbierum, bracht de bal voorin bij Van Zuiden. Van Zuiden met zijn nieuwe want raakte de bal geweldig. De bal ging ver boven. In plaats van 4-4 werd het 5-3. Bolsward won de partij dan ook met 5-4 en 6-4.

Twee omlopen gekaatst op de voetbalvelden betekende een verplaatsing naar het kaatsveld.

Menno van Zwieten en zijn maten waren de tegenstanders in de partij om de premie of niets. Bolsward kwam snel voor (4-1), maar even snel werd het gelijk. Beide partijen pakten daarna nog een eerst. In het laatste eerst werd het 2-2 en 4-4. Er kwam een kaats te liggen. De volgende bal werd door voorminst opslager prima naar het Peinzer perk gebracht, doch de keurmeester constateerde overlopen. Dan maar de kaats verzilveren. Die werd verzilverd en met alles aan de hang bracht Van Zwieten de bal voorin bij Hendrik Bouwhuis. Van Zwieten heeft de bal niet weer teruggezien, want die verdween in de tribune.

Met een staand nummer werd de finale behaald waar de absolute favoriet voor de Jong Nederland-titel St.-Jacobiparochie (Enno Kingma, Rick Poortstra en Sjoerd de Jong) de tegenstander was.

Het eerste eerst ging met een schoon bordje naar St-Jacobiparochie. Met dezelfde cijfers ging het tweede bordje naar Bolsward. De beide volgende eersten werd met dezelfde cijfers broederlijk verdeeld: 2-2.

In het volgende eerst was de kaats Hendrik Bouwhuis te machtig (3-2 voor St.-Jacobiparochie. Kingma en zijn maten kwamen in het eerst daarop op een 6-6 en een kaats op de boven. Bouwhuis kreeg de bal, maar het was Rick Poortstra die de bal nog net voor de bovenlijn tegen kon houden. Bolsward met 4-2 achter? Nee. Het moment van Julian Faber kwam op die slag. Toen Poortstra de bal keerde had iedereen Julian over het hoofd gezien. Faber was er als de kippen bij en bracht alsnog redding voor Bolsward door de bal over de bovenlijn te slaan. In plaats van 4-2 voor St.-Jacobiparochie 3-3.

Het werd nog 4 eersten gelijk, maar Bolsward was door de slag van Faber aan de winnende had. Vooral toen de opslag van St.-Jacobiparochie ook nog begon te haperen.

Bolsward pakte de zege door met een 2-0 voorsprong beide kaatsen te pakken (6-0). De laatste twee punten werden door Kingma cadeau gedaan door een buitenslag.

Al met al een verdiende nooit verdachte overwinning voor de Bolswarders.

Julian, Peter en Hendrik gefeliciteerd!!!!!!

Foto’s website Henk Bootsma

IMG_20150705_190243

 

_IMG9144

 

_IMG9138(Foto’s: Henk Bootsma)

 

 

Scroll naar boven