Gebroeders Van Zuiden winnen met Allard Hoekstra de PC 2018

Op woensdag 1 augustus 2018 viel om ongeveer 19.45 uur de laatste slag. Dolle vreugde bij drie mannen die tevoren moeten hebben gedacht we maken een kansje.

Op de lijst van de PC 2018 stonden drie leden van kv Bolsward.

Hendrik Bouwhuis, tegenwoordig wonend in Sneek, kaatste met Elgar Boersma (Stiens) en Hyltje Bosma (Makkum). Op de eerste lijst verloren zij met 5-4 en 6-2 van Jelle Attema, Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong.

Thomas en Peter van Zuiden kaatsten deze PC met Allard Hoekstra uit Franeker. Zij hadden nummer 16 geloot en dat betekende in elk geval geen lange wachttijden tussen de partijen. In de eerste omloop troffen zij als tegenstander Patrick van Dellen, Hendrik-Jan van der Velde en Aloys Freitag. Tot drie eersten gelijk ging de strijd gelijk op, omdat partuur Van Dellen drie keer een eerst pakte op 6-6. Daarna pakte partuur Van Zuiden door en met twee keer 6-2 en een keer 6-4 werd de tweede omloop bereikt.

In de tweede omloop wachtten Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Jan Schurer. Een wedstrijd werd het nooit. Met 5-1 en 6-4 ging partuur Bergsma naar de kleedboxen. In punten gezien was het verschil misschien nog wel indrukwekkender. 54 voor partuur Van Zuiden en 28 voor partuur Bergsma. De derde prijs was binnen. Nu op voor de finale.

Echter in de halve finale waren de tegenstanders Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. Triemstra en Kootstra hadden de PC in 2017 gepakt dus de wedstrijd beloofde een flinke kluif te worden voor Van Zuiden en co.

Met een keer 6-6 (Dylan kwaad in tussenspel), een keer 6-4 (Bauke buiten) en een keer 6-2 (keren voor de kaats) namen Peter, Allard en Thomas snel een 3-0 voorsprong. Toen werd de wedstrijd spannender.

Van Zuiden Triemstra    
3 1 2-8 Peter buiten op kleine kaats
3 2 4-8 Misser van Allard in het perk
4 2 8-4 Zitbal van Peter
4 3 4-8 Kootstra kaats voorbij
4 4 0-8 Thomas kwaad uit
5 4 8-6 Allard boven
6 4 8-2 Kootstra kwaad uit

Partuur Van Zuiden kwam tot 58 punten en partuur Triemstra had er twee minder.

De finale is een feit. Tegenstanders aldaar: Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra die in de partijen daarvoor slechts drie eersten tegen hadden gekregen.

Rondom het veld kon je het al horen. Werd het een finale van 20 minuten? Werd het 5-1 of 5-0. Deze mensen hadden hun huiswerk niet goed gedaan. De andere keren dit jaar dat deze parturen tegen elkander stonden werd partuur Van Zuiden niet weggespeeld.

In het eerste eerst leek het of de `kenners´ gelijk kregen. In een vloek en een scheet ging dit eerst met 6-0 naar Van der Bos. Met 6-4 pakte Van Zuiden c.s. het tweede eerst.

Van Zuiden Van der Bos    
1 2 4-8 Thomas kaats niet voorbij
2 2 8-6 Kwaad uit van Tjisse op opslag Peter
2 3 6-8 Met tric-trac Van der Bos c.s. kaats voorbij
3 3 8-6 Tjisse voor
3 4 0-8 Drie boven en een buiten. Een eerst om te vergeten
4 4 8-4 Tjisse kaats niet voorbij
5 4 8-2 Boven van Allard
5 5 4-8 Thomas kaats niet voorbij
6 5 8-2 Thomas keert voor de kaats

Een geweldig resultaat voor partuur 16 Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden. Later werd Allard Hoekstra nog tot koning gekozen. Een geweldige dag voor kaatsvereniging Bolsward. Twee leden winnen de PC. Ook voor Jan Bogtstra was het een dag om niet te vergeten. De laatste man uit Franeker die de PC won was Eric Seerden in 1991.

Voor Thomas was het zijn tweede PC overwinning. In 2012 werd hij zelf koning.

Dan was het nog een unicum dat twee broers de PC wonnen. In 1978 waren Klaas en Wiep van Wieren samen met Sjouke de Boer die dit presteerden.

Onderstaand de foto’s van Henk Bootsma (Wommels)

Scroll naar boven