HEREN Hoofdklasse vrije-formatie in Bolsward

Onder drukkende weersomstandigheden waren de eerste vrijwilligers van de kaatsvereniging op zondag 13 juli al weer om 09.00 uur present om de laatste hand te leggen aan de voorbereidingen van de hoofdklassewedstrijd. De avond ervoor was het opruimen geblazen, veldleggen en boarding plaatsen.

Al wat de weerberichten ook waren het bleef droog en later op de dag brak de zon door de bewolking zodat het voor de kaatsvereniging een topdag werd.

Allen die hebben meegewerkt om deze dag te doen slagen nog eens hartelijk bedankt! Zonder de inzet van iedereen was het niet gelukt.

Om precies 11.00 kon met de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Fokke van der Veen uit Tzum worden begonnen. Van der Veen moet wel raar hebben opgekeken, want plotseling werd hij geconfronteerd met een nieuw kaatsveld dat wel over de vereiste breedte beschikte. Van der Veen kreeg een lange dag voorgeschoteld. Vooral boven in de lijst werden lange en spannende partijen verkaatst en dat betekende dat de laatste slag pas viel rond 18.00 uur.

Aan het eind van de dag waren het Jan Dirk de Groot, Dylan Drent en Hans Wassenaar die met de kransen en de poet naar huis gingen. Maar het ging niet van een leien dakje. Er moest keihard voor worden gewerkt.

Wel namen de De Groot en zijn maten een 4 schone eersten voorsprong, maar Van der Bos kwam sterk terug tot 4-2. zelfs was er nog kans op 4-3, maar op 4-2 en 6-6 was het Drent die met een bovenslag zorgde voor 5-2. het werd nog 5-4, maar op 5-4 en 6-4 maakte Hans Wassenaar met een bovenslag een einde aan de partij.

Trio De Groot had het in de eerste omloop moeilijk. Even leek het er op dat Jan Hospes, Kees van der Schoot en Gerrit Jan de partij in hun voordeel zouden beslissen, maar na meer dan een uur kaatsen was het verbaal zeer aanwezige trio De Groot die aan het langste einde trok.

In de tweede omloop sprong trio De Groot weer net met de hakken over de sloot. In weer een partij van meer dan een uur werden Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Hendrik Kootstra pas met 5-5 en 6-6 naar huis gestuurd. Jan Dirk de Groot besliste de partij met een zitbal.

In een spannende halve finale werden Haye Jan Nicolay, René Anema en Jan Schurer na opnieuw meer dan een uur kaatsen met 5-5 en 6-2 naar de derde prijs verwezen. Op die stand kon René Anema de kaats niet passeren.

Trio Van der Bos kwam een stuk gemakkelijker in de finale. In een half uur werden in de eerste omloop Johan van der Meulen, Renze Pieter Hiemstra en Hylke Bruinsma aan de kant geschoven (5-0 en 6-4). Ook de tweede omloop werd redelijk vlot afgewerkt. Martijn Olijnsma, Marten Feenstra en Pier Piersma kregen geen enkele kans (5-3 en 6-4). Met een staand nummer was het wachten op de finale voor Van der Bos cs. En dat duurde lang, omdat De Groot en zijn maten er lange partijen van maakten.

Haye Jan Nicolay, René Anema en Jan Schurer versloegen in de eerste omloop Jelte-Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Sjoerd de Jong met 5-2 en 6-2.

Koning

De koningscommissie was niet unaniem in de keuze. Dylan Drent kreeg 4 punten, Jan Dirk de Groot 6 en Hans Wassenaar 7. Hans Wassenaar kreeg dus de Familie Lunter wisselbokaal voor een jaar mee naar huis.

Bolsward in cijfers:

Eerste omloop: 1. Jan Hospes (vervanger voor de waterpokken kampende Menno van Zwieten), Kees van der Schoot en Gerrit Jan Duiven 2. Jan Dirk de Groot, Dylan Drent en Hans Wassenaar (4-5 en 2-6). 3. Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Hendrik Kootstra – 4. Enno Kingma, Pieter Jan Plat en Jouke Bosje (5-1 en 6-6). 5. Gert-Anne van der Bos, Jacob Wassenaar (vervanger van de nog altijd geblesseerde Taeke Triemstra en Daniël Iseger – 6. Johan van der Meulen, Renze P. Hiemstra en Hylke Bruinsma (5-0 en 6-4). 7. Martijn Olijnsma, Marten Feenstra en Pier Piersma – 8. Tjisse Steenstra, Herman Sprik en Cornelis Terpstra (5-5 en 6-4). 9. Jelte Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Sjoerd de Jong – 10. Haye Jan Nicolay, René Anema en Jan Schurer (2-5 en 2-6).

Tweede omloop: 2. Jan Dirk de Groot cs – Bauke Triemstra cs (5-5 en 6-6) 5. Gert-Anne van der Bos cs. – 7. Martijn Olijnsma cs. (5-3 en 6-4). 10. Haye Jan Nicolay.

Halve finale: 10. Haye Jan Nicolay cs. – Jan Dirk de Groot cs. (5-5 en 2-6).

Finale: 5. Gert-Anne van der Bos cs. – Jan Dirk de Groot cs. (4-5 en 4-6).


  • Foto’s op deze website zijn van Henk Bootsma.

Scroll naar boven