Op vrijdag 3 juni werden de kaatsmuren gedoopt en de kantine/buurthuis officieel geopend. Was het de hele dag mooi weer op het moment suprême hoosde het. Toch ging alles gewoon door.
Zie hieronder.
Kantine/Buurthuis
Het begint natuurlijk heel voorzichtig. ‘mogen wij de kantine wel een keer gebruiken’. ‘Ja dat is goed, maar mogen wij dan de speeltuin tijdens wedstrijden gebruiken?’ ‘Ja dat is goed’. De Blauwpoort had regelmatig gesprekken met de gemeente. Een onderkomen zoals dat van de kaatsvereniging dat was toch geen buurthuis waardig. Geen inpandige wc. Geen wc voor invaliden. Geen cv. Geen dubbele ramen. Vooruit zet hem op en maak van die kantine een onderkomen dat buurthuisproof is. In 2012 werd er asbest in het dak van de kantine geconstateerd. Er moest wat gebeuren. Het dak moest er af. Alles kwam in een stroomversnelling. Er kwam een bouwcommissie. De bouwcommissie ging voortvarend aan de slag. Nadat het dak was vervangen werd de hele kantine van binnen gestript. Het gebouw werd geïsoleerd, er kwam cv, een inpandig toilet dat ook voor invaliden toegankelijk is, de bar werd verplaatst, een compleet nieuwe verlichting werd gesplaatst en de pui werd voorzien van openslaande deuren en dubbel glas. Ook aan de energievoorziening werd gedacht. Er kwamen zonnepanelen.
Deze compleet nieuwe inrichting kon alleen maar tot stand komen met behulp van bijdragen van derden en deze waren bereid bijdragen te geven uit potjes waar je als kaatsvereniging geen gebruik van kunt maken, maar als buurtvereniging wel. Dit waren de gemeente Súdwest-Fryslân, de Rabobank, het Fonds Bolsward-Dronrijp, de HNCE-stichting, Het Weeshuis, het Sint-Anthony Gasthuis en enkele particulieren. Met nog een bijdrage van de Blauwpoort en de kaatsvereniging konden de materialen worden bekostigd. Het werk is grotendeels uitgevoerd door de bouwcommissie. Niet lullen, maar poetsen. Zij hebben samen duizenden uren gestoken in de verbouwing. Het gaat om Simon Brattinga, Piet van Zuiden, Frans Boersma, Bauke Cuperus, Jan Rijpma, Frans Boersma en Clara Houtsma.
Op vrijdag 3 juni werd de vernieuwde kantine annex buurthuis feestelijk geopend door een onthulling van een bord bij de ingang. De samenwerking tussen De Blauwpoort en de kaatsvereniging is een feit.
Kaatsmuur
Sporten veranderd. Niet alleen de behoefte, maar ook de eisen die je eraan stelt. Dit gaat langzaam, maar is niet meer te keren. Was het vroeger gewoon dat je een perk maakte van een aantal overalls of jassen, tegenwoordig moet er al een veld liggen voordat je gaat kaatsen. Kaatsten we vroeger nog met een balletje gemaakt van een oude fietsband en een propje papier; tegenwoordig kaats je met echte ballen.
Het nadeel van kaatsen is dat het perkenleggen veel tijd kost. Een kaatsmuur kan daarin verandering brengen. Je gaat naar de baan, neemt je balletje mee wat slechts € 2,50 kost, en je kunt aan de slag.
Wel is een kaatsmuur duur. Maar toch is het kaatsvereniging Bolsward gelukt op ’t Oordje twee kaatsmuren te realiseren. Dit kon alleen met bijdragen van derden. Dit waren de gemeente Súdwest-Fryslân, de Rabobank, de HNCE-stichting, Het Weeshuis, het Sint-Anthony Gasthuis. Ook dit project lukte alleen maar, omdat de Blauwpoort een beroep kon doen op een bijdrage uit het leefbaarheidsfonds.
De kaatsmuren werden op vrijdag 3 juni gedoopt door een aantal jeugdleden van de kaatsvereniging door waterballonnen stuk te gooien op de kaatsmuur. Na de doop kregen de muren de naam: Janneke Pagels Muorren. Zij was de drijvende kracht achter de realisatie van de kaatsmuren in Bolsward.
Hieronder een aantal foto’s van Henk Bootsma.
Optreden door showband Hollandia
De kaatsmuren worden gedoopt door de jeugd
Demonstratie muurkaatsen.
De Janneke Pagels MuorrenDe initiatiefneemster van de muren.
Bekijk HIER een videofilm van de opening.
Klik HIER voor nog een aantal foto’s van de opening door Peter Siemensma.