Súdwest-Fryslânpartij 2016

BOLSWARD – 47 parturen, verdeeld over 4 klassen, stonden zaterdag op de lijst voor de zevende editie van de Súdwest-Fryslânpartij, gespeeld op kaatsveld ‘t Oordje in Bolsward.

De zon was zaterdagochtend volop aanwezig en leek een voorbode voor een mooie kaatsdag. Er werd in een A-, B- en C-klasse gestreden voor de kransen en ook de dames hadden met tien parturen een goede bezetting.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een gezamenlijk fotomoment in de shirts die alle deelnemers uitgereikt kregen bij inschrijving.

Om tien uur werden de eerste ballen geslagen. Een van de charmes van de Súdwest-Fryslânpartij is dat er niet alleen voor de kransen gekaatst wordt, maar dat er ook zogenaamde ‘tussenprijzen’ te winnen zijn. Zoals voor de eerste kwaadslag, bijvoorbeeld. De omroeper had de woorden nog niet uitgesproken, of de bal ging al over de zijlijn, tot hilariteit van spelers en publiek. Het is typerend voor de toegankelijkheid van het toernooi: er wordt gekaatst om te winnen, maar het plezier onderling is minstens zo belangrijk.

Een terugkerend fenomeen dit jaar was het ‘Trommelbûtsen’, waaraan de kaatsers individueel konden meedoen. Daarbij is het de bedoeling dat ze de bal in een wasmachine slaan, met een tray’tje bier als beloning. Helaas sloeg het weer om drie uur compleet om en begon het onophoudelijk te regenen. Hierdoor gingen het publiek en de uitgeschakelde kaatsers massaal naar de tenten om een droog plekje te vinden, en werden de wasmachines niet zo veel onder vuur genomen als vorig jaar.

Ondertussen werd er ook nog gekaatst. De winnaarsronde in de A-klasse kende een razend spannende climax. Uiteindelijk was het Allard Visser -later benoemd tot koning- die de finale op 5-5 6-6 besliste met een bovenslag.

Na het kaatsprogramma volgde live-muziek en de verloting. Bij die verloting waren, als het publiek omroeper Marcel de Vries moest geloven, prachtige prijzen te winnen. Zo was een ‘Ikea-tafel zonder schroeven’ zijn omschrijving voor een zak met brandhout en was een relatief eenvoudig prijzenpakket al snel honderden euro’s waard.

Na de verloting speelde troubadour Frerik de Swetser nog een aantal nummers om de dag af te sluiten.

Uitslag:

A-klasse
De Stolp Sportrestaurant
Jurre Rinia Makkum
Allard Visser Schettens
Sytse Hibma Schettens

B-klasse
Gebroeders Feenstra
Anno Galema Tjerkwerd
Pieter Jan Leijenaar Exmorra
Menno Galema Tjerkwerd

C-klasse
Autobedrijf Stoebo
Bjorn Jager Bolsward
Age Anne Posthumus Minnertsga
Robert van Dijk Leeuwarden

Dames
Oom Lammert en Tante Klaartje
Cilia Witteveen Reahus
Judy Bergsma Wommels
Idske Zijlstra Bolsward

De-Winnaars-van-de-SWF-kaatspartij-950x712

(foto: Henk Tigchelaar, zie www.bolswardsnieuwsblad.nl)

Scroll naar boven