SWF-partij 2015

Bolsward, 11 juli 2015 – Na de dames hoofdklasse partij op vrijdag, was het op zaterdag weer tijd voor de SWF-partij op ’t Oordje te Bolsward. In 2010 zijn 4 vrijwilligers begonnen met het organiseren van deze partij. Doelstelling was om de KV Bolsward weer nieuw leven in te blazen en een partij te organiseren voor de omgeving, die moet uitgroeien tot een grote federatie partij. Zoveel mogelijk kaatsers op het veld, lekkere hapjes, drankjes en live muziek.

Nu 5 jaar later, organiseren wij met 9 vrijwilligers alweer voor de 6e keer deze SWF-partij. Zijn we in 2010 nog begonnen met 14 partuur, dit jaar staan er in 4 klassen in totaal 44 partuur op de lijst. Ook de KV Bolsward is weer springlevend, veel vrijwilligers, enthousiaste mensen, goed bestuur en kwaliteit in huis, getuige de winst dit jaar op Jong Nederland.

Het lijkt er dus op dat de doelstellingen gehaald zijn, nu is het zaak om het zo te houden. Gezien het enthousiasme van de vrijwilligers en de kaatsers lijkt dat wel goed te komen. Het veld ligt klaar, in totaal 11 perken, wat dat betreft zitten we bijna op onze max. It giet oan!!!

Om kwart voor tien waren alle perken bezet en was het dan echt begonnen. Het weer zat mee, de kaatsers hadden er zin in, wat dat betreft kon het niet beter beginnen. Rond 4 uur starten de finales van alle 4 klassen. In de A-klasse ging het tussen het partuur ‘Noflik Easterein’ (Hendrik Sweering, Gerrit Jan Duien, Sybren Poelsma) en het partuur ‘De Garaazje’(Yde Miedema, Leon Bekema en Pieter Bakker). Al snel kwam het partuur ‘Noflik Easterien’op een 3-0 en later zelfs een 5-1 voorsprong, maar het partuur ‘De Garaazje’ kwam weer helemaal terug in de partij. Het werd 5-3 en 6-6. Yde sloeg op, Sybren sloeg uit en Pieter kreeg een mooie kans om de bal te retourneren tot in het perk. Maar in plaats van 5-4 te maken, bleef de bal in Pieter zijn hand hangen en was het laatste punt gemaakt. Hendrik, Gerrit Jan en Sybren hadden gewonnen en later werd Sybren nog uitgeroepen tot koning van de partij.

In de B-klasse mochten partuur ‘H&M groente en fruit’ (Bart Gietema, Redmer Strikwerda en Wouter Vervoorn) en partuur ‘Kootje bij de Brug’ (Albert Reinsma, Age Gietema en Steven van Gorsel) onderling uitmaken wie de winnaars van deze dag zouden worden. Eerst genoemde hadden in de 2eomloop het erg lastig gehad, stonden zelf op de dood, maar wisten de partij er toch uit te slepen. Daarna liepen ze vrij eenvoudig de finale gehaald. Partuur ‘Kootje bij de Brug’ wist in de 1e omloop net te winnen, maar ook zij bereikten vrij eenvoudig daarna de finale. In de finale nam partuur  ‘H&M groente en fruit’ direct het initiatief en gaven dit ook niet meer uithanden. Uiteindelijk wonnen zij op 5-3 en 6-6 door een bovenslag van Bart de partij. Redmer werd uiteindelijk koning van de B-klasse.

Het weer eiste wel zijn tol, het was warm, heel warm. En dan is het toch een voordeel als je een partij minder hoeft te kaatsen. In de C-klasse had partuur ‘Poeisz’ (Roel  Hekkema, Sven Bijlsma en Klaasjan Haytema) de finale bereikt door 2 overwinningen en een staand nummer. Partuur ‘Drogisterij DA’ (Tjeerd Wesselius, Ronald Feenstra en Cristiaan Eijer) hadden om de finale te bereiken drie keer moeten kaatsen, maar ze waren er klaar voor. Dit partuur kwam zelfs op 4-3 voorsprong door 2 zitballen van Cristiaan, maar daarna was afgelopen. Partuur ‘Poeisz’ rook zijn kans en stoomde in een keer door naar de overwinning. Op 5-4 en 6-4 maakten zij de partij koelbloedig uit. De koningsprijs werd later toegekend aan Sven Bijlsma.

Bij de dames werd er in 2 poules gespeeld. In deze poule fase sprongen 2 partuur er duidelijk uit. Paruur ‘Wout Zijlstra’ (Grietje Yska, Lieke van As en Anneke Tuinenga) mochten het daarom in de finale opnemen tegen partuur ‘Jats’ (Cilia Witteveen, Judy Bergsma en Jetske Sieperda). Dit partuur leek op voorhand de favoriet te zijn, maar liepen gedurende de partij toch wat achter de feiten aan. Vanaf het begin had partuur ‘Wout Zijlstra’ de voorsprong te pakken. Op 4-3 en 6-6 leek het gelijk te komen, maar Lieke sloeg de bal boven doordat Judy op de boven er net niet bij kon, 5-3 dus. Toch werd het nog spannend, het werd 5-5 en alles was weer mogelijk. Maar op 6-4 wonnen Grietje, Lieke en Anneke de partij door een buitenslag van Cilia. Doordat Grietje de hele dag al meer dan uitstekend stond op te slaan werd zij als koningin van de Dames uitgeroepen.

Gedurende de dag werden er nog diverse prijzen uitgedeeld door het uitroepen van premies voor bijvoorbeeld de eerste de beste bovenslag. Ook kon men nog een prijs winnen voor het raken van de Sonnema koe die op de boven stond. Deze prijs werd uiteindelijk gewonnen tijdens de finale door Judy Bergsma. De hoofdprijs, een ballonvaart later op de avond vanaf het kaatsveld, werd verloot onder de 4 winnende parturen. Deze werd uiteindelijk gewonnen door het Dames partuur.

Maar er was nog veel meer op deze dag. Naast de gezelligheid, eten, drinken, mooi weer, gezellige mensen en live muziek, was er ook nog een nieuw fenomeen: het NK TrommelBoetsen! De bedoeling was simpel: vanaf een bepaalde afstand (ca 15 meter) mocht men proberen een kaatsbal in een wasmachine te slaan. 2 ballen voor 1 euro, en bij succes kon je een prijs winnen. In de meeste gevallen ging men voor het winnen van bier, maar er waren ook nog een paar hoofdprijzen. Deze prijzen kon men winnen door van een iets grotere afstand de bal in de wasmachine te slaan. Hierbij werd een Senseo gewonnen en een waardebon voor een tattoo bij ‘Arthur’s Tattoo’.

Om 9 uur was het nog erg gezellig op het veld en werd de ballon klaar gemaakt. Uiteindelijk zijn 8 mensen met de ballon meegegaan, waarbij nog 3 plaatsen via een ‘veiling’ werden verkocht. Al met al een uitstekende dag die door een ieder is omarmt! We kijken uit naar volgend jaar en hopen dat we dan richting de 50 partuur uitkomen. ‘We sille it wol sjen!’

 Gert-Jan, Jeroen, Jurgen, Leon, Marcel, René, René, Werner, Yde

SWF partij 2015

Meer foto’s op www.swfpartij.nl en SWF Facebook pagina

Scroll naar boven