Van der Meulen prolongeert koningstitel in Bolsward

Het partuur van Johan van der Meulen, Alle-Jan Anema en Hylke Bruinsma won zondag 10 juni de HEMA KNKB-hoofdklasse vrije-formatiewedstrijd in Bolsward. Johan van der Meulen werd met algemene stemmen tot koning gekozen. Hiermee won hij in Bolsward zijn tweede koningstitel op rij. Johan heeft nu een jaar langer de tijd om het ‘kistje’ te maken, waar de mooie sculptuur in hoort.

Overigens zag het er lange tijd niet naar uit dat het partuur Van der Meulen hoge ogen op het zonovergoten Oordje zou gooien. De eerste omloop werd maar net gewonnen van Enno Kingma, Pieter-Jan Plat en Jouke Bosje. Na een staand nummer in de tweede omloop moest in de halve finale alles uit de kast worden gehaald om te finale überhaupt te kunnen bereiken. Tegen Tjisse Steenstra, Jacob Wassenaar (de vervanger van de geblesseerde Herman Sprik) en Cornelis Terpstra werd een benauwde overwinning gehaald van 5-5 en 6-4.

In de finale waren de tegenstanders Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger. Dit partuur was door de eerste twee omlopen gesneld. Tegen Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en René Anema werd het 5-1 en 6-2 en tegen Bauke Triemstra, Dylan Drent en Patrick Scheepstra kwam dezelfde stand aan de telegraaf. Partuur Van der Bos was dan ook de grote favoriet om de winst in Bolsward te pakken. Wel moest dit partuur bijna 1½ uur wachten voordat ze weer in de ‘krite’ konden.

Het liep allemaal anders. De opslag haperde bij Van der Bos en het meest nog bij Iseger. Door dit festival aan fouten werd partuur Van der Meulen de bovenliggende partij. Op 5-4 en 6-4 verloste Hylke Bruinsma Van der Bos en Iseger uit hun lijden door de bal over de bovenlijn te slaan. De gouden spaarvarkens waren dan ook voor partuur Van der Meulen.

De partij in Bolsward werd in sneltreinvaart afgewerkt. Van de negen gekaatste partijen eindigden er maar liefst zes in 5-1 stand.

Van onze Bolswarder favorieten kwam Hendrik-Jan van der Velde nog het verst. Met zijn maten Jelte-Pieter Dijkstra en Evert-Pieter Tolsma, boog hij in de tweede omloop, met 5-1, het hoofd tegen het partuur van Tjisse Steenstra. Peter van Zuiden verloor met zijn maten al in de eerste omloop van de latere premiewinnaars.

De partij in Bolsward werd goed bezocht. Door de gratis entree werd ook de lotenverkoop een succes. Op een zonovergoten Oordje was het een drukte van belang. Vele bezoekers bewonderden de kaatsmuren en sommigen gingen ook even een balletje op de muur slaan.

Na afloop van de partij zorgde zanger Rein, die moest worden gebeld om toch maar eerder te komen, nog voor een vrolijke noot.

IMGP2269

  • Bolsward in cijfers:
  • Cijfers Bolsward: Eerste omloop: 1. Marten Bergsma, Erwin Zijlstra en Hendrik Koostra – 2. Jelte-Pieter Dijkstra, Hendrik-Jan van der Velde en Evert Pieter Tolsma 1-5 en 2-6; 3. Hendrik Tolsma, Jacob Klaas Haitsma en Jan Schurer – 4. Tjisse Steenstra, Jacob Wassenaar en Cornelis Terpstra 1-5 en 6-6; 5. Menno van Zwieten, Pier Piersma en Sjoerd de Jong – 6. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Patrick Scheepstra 1-5 en 4-6; 7. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger – 8. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en René Anema 5-1 en 6-2; 9. Enno Kingma, Pieter-Jan Plat en Jouke Bosje – 10. Johan van der Meulen, Alle-Jan Anema en Hijlke Bruinsma 3-5 en 4-6; Tweede omloop: 2. Jelte-Pieter Dijkstra c.s. – 4. Tjisse Steenstra c.s. 1-5 en 2-6; 6. Bauke Triemstra c.s. – 7. Gert-Anne van der Bos c.s. 1-5 en 2-6; 10. Johan van der Meulen c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Johan van der Meulen c.s. – 4. Tjisse Steenstra c.s. 5-5 en 6-4; 7. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer; Finale: 7. Gert-Anne van der Bos c.s. – 10. Johan van der Meulen c.s. 4-5 en 4-6.

 

Scroll naar boven